Barion Pixel

Nem rég olvastam egy érdekes cikket, mely szerint olyannyira a megszokások rabjai vagyunk, hogy folyamatosan ugyanazokat az ételeket készítjük el, a változatos étkezés pedig így nem igazán teljesül. Egy felmérés szerint minden családnak van egy meghatározott ételsora, ami körülbelül 15-20, esetleg 30 ételből áll, és a legtöbbször ezeket készítik el.

Ha belegondolunk nálunk magyaroknál a tipikus vasárnapi étel a rántott hús, amit akár havonta 4 alkalommal, vagy még többször is ehetünk. De hasonlóan gyakran kerül az asztalra pörkölt és bolognai spagetti, ahogy a pizza is egyre nagyobb teret hódít. Ami valljuk be, nem túl változatos étkezést jelent.

A változatos étkezés hiányának egyik leggyakoribb oka, hogy sokszor nem tudjuk, mit főzzünk. Ha pedig nincs ötletünk, valami olyat fogunk készíteni, amiben jók vagyunk, amit biztos szeret a család. Nem kísérletezgetünk új ételekkel, új alapanyagokkal, hanem biztosra megyünk.

Bár azt mondjuk, szeretjük a változatosságot, mégis a legtöbbször a biztos, ismert ízeket és ételeket választjuk.

Hogyan étkezhet a család változatosabban?

Ha eddig még nem tettétek meg, jelöljetek ki egy olyan napot a héten, amikor valami újat kóstoltok meg. Erre a legjobb valamelyik hétvégi nap, amikor nyugodtan tudtok főzni.

Keressetek egy új receptet vagy alapanyagot, amit megkóstolnátok. Még nem kóstoltad a gyümölcs és hús párosítást? Akkor keress egy ilyen receptet. Kipróbálnád milyen étek készíthető a kuszkuszból? Akkor keress egy jó kuszkusz receptet.

A kép forrása: www.pexels.com

Főzzetek együtt

A közös főzés jó dolog! Lehet közben beszélgetni, egy nagyszerű közös program. Bátran vonjátok be a gyerekeket is. Hidd el, sokkal jobban fog neki ízleni az az új étel vagy alapanyag, aminek az elkészülésénél ott volt.

Mindig újíts!

Ha bevált a heti egy új recept vagy alapanyag, akkor a következő héten se hagyjátok abba. Keressetek újabb és újabb alapanyagokat és recepteket.

Legyen “biztonsági” tartalékod
 

Sajnos megeshet, hogy bármilyen lelkesek is vagytok, egy-egy étel nem fog ízleni. Készülj fel arra is, hogy a család valami mást fog ebédre kérni.

Ez nem a te hibád, lehet, hogy a recept nem jó!

Ezért legyen egy B terved, amihez gyorsan hozzá tudsz nyúlni. Lehet előre panírozott zöldség vagy hús a fagyasztódban, amit gyorsan ki tudsz sütni. Esetleg egy házi pizza vagy pörkölt.

Ne add fel!

Egy-egy kudarc után ne add fel! Lehet, hogy az az étel vagy alapanyag nem ízlett, de a következőt már imádni fogjátok. A változatos étkezéshez csak egy kis lelkesedés kell.

Iratkozz fel az INGYENES hírlevélsorozatra és fedezd fel az egyszerű és hatékony menütervezés világát!

Kategóriák: Blog

0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Avatár helyőrzője

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

A könnyed menütervezés egy online tananyag, melyben lépésről lépésre
együtt végigmegyünk a menütervezés összes lépésén.

A részletekért kattints ide!