Barion Pixel

A menütervezés nagyszerű lehetőség arra, hogy időt és pénzt spóroljunk, valamint változatosan étkezzünk. Azonban akik nem vagy csak ritkán terveznek menüt, gyakran tologatják az elkezdését, mert félnek attól, hogy esetleg nem kívánják majd azt az ételt, amit megterveztek.

Hogyan lehet ezt a helyzetet jól kezelni? Mit tegyünk, ha másik ételt kívánunk mint amit megterveztünk?

A nem kívánom, mint kifogás

Az élet gyakran állít váratlan kihívások elé. Könnyen előfordulhat, hogy a napunk nem úgy alakul, ahogy elterveztük. Közbe szólhat egy betegség, lekésett busz vagy dugó. Mire haza érünk, már teljesen kifáradunk és nincs kedvünk elkezdeni egy kicsit másabb, bonyolultabb, esetleg egészségesebb ételt sem. Inkább a megszokott „finomságaink” után vágyunk, mert az gyorsabban megvan, kevesebb vele a munka. Kifogásként pedig a nem kívánom indokot hozzuk fel.

Bizony vannak olyan időszakok amikor az érzelmeink vezérelnek minket az ételválasztásban. Ez lehet boldogság, stressz, szomorúság vagy éppen unalom. Ebben az esetben a tervezett étel nem feltétlenül elégít ki minket és valami teljesen másra vágyunk. A legtöbbször valami édesre vagy szénhidrátban gazdag ételre.

A kép forrása: www.pixabay.com

Időjárás

Nem is gondolnánk, pedig az időjárásnak is komoly szerepe lehet az étvágyunkban. Egy hideg téli napon lehet, hogy inkább egy meleg levesre vagy tésztafélére vágyunk, miközben a nyári hőségben a könnyebb saláták és frissítő ételek jobban csábítanak bennünket.

Egy fárasztó nap után könnyebben döntünk a gyorskaja vagy az ételrendelés mellett, a megtervezett menü ellenére is. Ezt egyfajta jutalomnak vagy vigaszdíjnak, kompenzációnak tekintjük a megerőltető nap után. Azt gondoljuk, ennyi már igazán jár nekünk.

A menüterv akkor jó, ha megfelelően rugalmas, igazodik az aktuális körülményekhez. Nem kőbe vésett dolog, szükség esetén, néhány alkalommal változtathatunk rajta. Ez azonban nem azt jelenti, hogy amikor csak kedvünk tartja, módosítunk rajta. Hiszen ebben az esetben feleslegesen elvégzett tevékenység lenne a menütervezés.


0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Avatár helyőrzője

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

A könnyed menütervezés egy online tananyag, melyben lépésről lépésre
együtt végigmegyünk a menütervezés összes lépésén.

A részletekért kattints ide!