Azt mondják a legdrágább étel az, amit kidobunk. Éppen ezért fontos, hogy odafigyeljünk az ételmaradékok felhasználására ahelyett, hogy az végül a szemetesbe kötne ki. Az élelmiszer-pazarlás elkerülése nem csak a spórolás miatt fontos, bár valljuk be, ez az egyik legfontosabb szempont. Azzal azonban, hogy kevesebb ételt dobunk ki, a környezetet is védjük, hiszen kevesebb szemét keletkezik.
Egy kicsi ebből, egy kicsi abból
Az élelmiszer-pazarlás leggyakoribb oka, hogy egy-egy alapanyagból vagy ételből csak egy kevés mennyiség marad, amivel nem igazán tudunk mit kezdeni. Lehet, hogy egy étkezéshez vagy egy ételhez már nem elegendő, ezért ezeket a kis maradékokat hajlamosak vagyunk kidobni. Azonban könnyen fel lehet használni és ínycsiklandó ételeket készíthetünk belőlük.
Ezekre odafigyelve csökkentheted az élelmiszer-pazarlást
Menütervezésnél gondolkodj előre!
Tervezd meg előre a felhasználást. A menütervezés során már előre gondolkozhatsz azon, hogy miket készíthetsz az ételmaradékokból. Például a maradék spenót főzelékből készíthetsz csőben sült spenótos tésztát. Esetleg a maradék sült húst felhasználhatod egy tésztasalátához. Ha szükséges, bátran változtass a menüterveden!
A kép forrása: www.pixabay.com
Ne tárold sokáig a hűtőszekrényben!
Gyakran megesik, hogy nem a megmaradt alapanyag vagy étel mennyiségével van a gond, hanem egész egyszerűen csak elfeledkezünk róla. Betesszük a hűtőszekrénybe és elfelejtjük időben felhasználni. A gyorsan romló hús néhány nap alatt tönkre mehet a hűtőben, de a tejtermékek sem mindig állnak el hetekig. Ahogy néhány zöldség és gyümölcs sem bírja jól a tárolást.
Azért, hogy ne bújjon el semmi romlandó vagy megbontott alapanyag a hűtőszekrényben, érdemes egy „Egyél meg!” dobozt bevetni. Az „Egyél meg doboz” lényege, hogy minden gyorsan romló vagy bontott élelmiszer belekerüljön és ezt helyezzük el az ajtóhoz legközelebb. Amikor pedig kiveszünk valamit a hűtőszekrényből, ezt a dobozt nézzük át először.
Egy kis kreatívitás
Attól, hogy egy ételből egy bizonyos mennyiség megmarad, még nem jelenti, hogy azt automatikusan a szemetesbe kellene tennünk. Kísérletezzünk bátran új ételekkel, felhasználva a megmaradt ételmaradékokat.
Az ételmaradékok kreatív felhasználása nemcsak segít abban, hogy kevesebb étel kerüljön a szemétbe, hanem új ízeket és ételeket is felfedezhetünk a konyhádban. Tegyünk az élelmiszer-pazarlás elleni a mindennapokban!
Iratkozz fel az INGYENES hírlevélsorozatra és fedezd fel az egyszerű és hatékony menütervezés világát!
0 hozzászólás