Barion Pixel

Nagyszerű dolog, ha valaki úgy dönt, nekiáll menüt tervezni, amikor spórolás a célja. Azonban mint minden másban, a spórolásban is követhetünk el hibákat.

Nézzük hát a leggyakoribb hibákat:

1. Hirtelen váltás

A legtöbb ember már az apróbb változásokat is rosszul éli meg, a nagyobbaktól pedig szabályosan szenvednek. Például ha egyik nap úgy döntenénk, hogy holnaptól lemondunk a kávéról, cukorról vagy a kedvenc ételünkről, biztos megviselne bennünket. Akkor miért lenne ez másképp a pénzügyekkel?

A spórolás nem arról szól, hogy egyik pillanatról a másikra lemondunk mindenről, amit eddig megengedtünk magunknak, mert ezt kényszerként, szenvedésként fogjuk megélni, és gyorsan fel fogjuk adni.

2. A spórolás megtervezésének hiánya

Akárcsak egy nyaralást vagy esküvőt, úgy a spórolást is meg kell tervezni. Tudnunk kell pontosan, hogy mennyi bevételünk van egy hónapban, és mennyi kiadásunk. Hogy mire, mennyit költünk el, és miről mondanánk le, mit kellene máshogy csinálnunk, melyik szokásainkról kell lemondanunk, és milyen új szokásokat kellene kialakítanunk.

3. Cél nélküli spórolás

Az emberek gyakran elkövetik azt a hibát, hogy cél nélkül gyűjtögetik a megtakarításaikat. Lehet a cél egy ruha, műszaki cikk, gyűjthetünk nyaralásra, vagy nagyobb lakásra. A lényeg, hogy mindig tudjuk, mire spórolunk. A pontosan meghatározott cél segít, hogy a kiadásainkat visszafogjuk. Ha tudjuk, hogy szeretnénk egy új ruhát venni, ami 50 000 Forintba kerül, akkor garantálom, hogy minden vásárlásnál jobban oda fogunk figyelni a plusz költekezéseinkre. Biztos vagyok benne, hogy titkon mindenkinek van egy álma…

4. Mindenből a legolcsóbbat

Sokak elképzelése alapján csak úgy tudunk spórolni, ha mindenből a legolcsóbbat vesszük. A legolcsóbb cipőt, ételeket, utazást stb. De sokszor az olcsóbb a végén drágább lesz, mintha egy normál árkategóriájú terméket vásároltunk volna. Az olcsó cipő pár hét alatt tönkremegy és kénytelenek leszünk újat vásárolni, utazásnál nem azt kapjuk, amit elvártunk volna, stb…

5. Halogatás

Az emberek többsége valljuk be, egyszerűen szeret halogatni. Majd holnap megcsinálom, majd holnaptól fogyókúrázom, majd holnaptól sportolok, majd holnaptól korábban fekszem le, és így tovább. A vásárlásnál is ugyanezt csináljuk. Majd jövő hónaptól kevesebbet költök, majd holnaptól jobban odafigyelek a kiadásokra. Aztán eljön az eltervezett időpont, hogy végre tegyünk valamit, de nem változik semmi. Mert újabb és újabb időpontokat tűzünk ki, és továbbra is csak halogatunk…

6. Túlzott elvárások

Természetes, hogy mindenkinek vannak elvárásaink a megtakarított összeggel kapcsolatban. Megtervezzük, mennyi idő alatt mennyit is szeretnénk megtakarítani, de mindenképp racionális célokat kell kitűznünk. Ha eddig nem, vagy csak alig volt megtakarításunk, és a hónap végén nem tudtunk semennyit félretenni, akkor egyik napról a másikra ne akarjuk nagyobb összeget félretenni. Egyszerűen biztos, hogy így nem tudunk egy év alatt egy új ház vagy autó árát összespórolni.

A kép forrása: www.pexels.com

7. A család nem követ

Nagyon rossz érzés tud lenni, ha úgy érzed, te valamiről lemondasz egy cél érdekében, de a család többi tagja nem. Lehet, az egy apróság is, mint a kedvenc nasid, vagy magazinod. De ha azt látod, hogy a család többi tagja még egy pici áldozatra sem képes, te is gyorsan fel fogod adni.

+1 Nem látni az eredményt

Ha nem követed pontosan, hogy mennyit spóroltál, gyorsan el fog fogyni a lendület, hiszen nem fogod látni a végeredményt. Ha külön dobozba, vagy erszénybe rakod, amit megspóroltál, új lendületet fog adni, ahogy látod, hogy szép lassan gyarapszik a mennyisége.

Iratkozz fel az INGYENES hírlevélsorozatra és fedezd fel az egyszerű és hatékony menütervezés világát!

Kategóriák: Blog

0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Avatár helyőrzője

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

A könnyed menütervezés egy online tananyag, melyben lépésről lépésre
együtt végigmegyünk a menütervezés összes lépésén.

A részletekért kattints ide!