Barion Pixel

A napokban egy érdekes vitára akadtam a neten. A téma a tartalékolás, a spájzolás volt. Sorban jöttek a pro és kontra érvek, mindkét tábor próbálta a másikat meggyőzni a saját igazáról.

A vitába nem szerettem volna belefolyni, de úgy gondoltam, veletek megosztom a véleményemet a témáról, és leírom azt a 4 szabályt, amit spájzolás során alkalmazok:

1. Spájzolni csak annak szabad, akinek van valamennyi tartaléka.

Hiába olcsóbb most a mosópor vagy a csirkecomb, és éri meg most akár hónapokra előre betárazni belőle, ha valakinek fizetési gondjai vannak. Ha folyamatosan sakkoznia kell, hogy melyik csekket fizesse be, melyiket tolhatja tovább, annak szigorúan tilos spájzolni! Semmi értelme nincs 200 forintot megtakarítani a mosószeren, ha közben a villanyszámlát nem tudja befizetni, és arra a késedelmi kamat több lesz, mint amennyit a mosószeren nyer. Vagyis a fenti példa szerint a kamat több lesz, mint amennyit a spájzolás miatt megsprórolt.

2. Csak abból szabad spájzolni, ami valóban kell.

Lehet bármilyen termék akciós, csak azért, mert akciós, ha nem fogjuk elhasználni, ha valójában nincs rá szükségünk, akkor nem szabad megvenni. Hogy hozzak egy saját példát, évek óta nem használok öblítőt, hanem helyette inkább ecetet. Abba, hogy miért tartom ezt olcsóbb és jobb megoldásnak, most nem szeretnék belemenni. Lehet bármilyen akciós is az öblítő, felőlem lehet akár egyet fizet, hármat kap akció, vagy kínálhatják pár forintért, akkor sem fogok venni. Egyszerűen nincs rá szükségem. Csak azért, mert akciós, még nem kell megvenni, nem kell tárolgatni a szekrényben.

A kép forrása: www.pixabay.com
3. Csak akkora mennyiséget szabad venni, amit biztos fel fogunk használni

Ha szeretnénk, lehetőségünk lenne akár azt a cukormennyiséget már most is megvenni, amit mondjuk az elkövetkező 10-20-30 évben el fogunk használni. Hogy miért nem tesszük meg mégis? Mert semmi értelme. Az üzletekben szinte éjjel-nappal lehetőségünk van megvásárolni Természetesen jobb, ha van otthon egy minimális tartalék, hogy ne kelljen akár este elugrani valahova venni, de 1-2 hónapnál többre elegendő mennyiséget nem igazán éri meg bespájzolni. Az is lehet, hogy valamiből veszünk egy nagyobb mennyiséget, és nem fogjuk megenni.

4. Csak akkora mennyiséget vegyünk meg, amit tudunk hova rakni.

Tegyük fel, hogy nagyon akciós a cukor, jó előre feltankolhatunk belőle, de ha nincs hol tárolni, akkor felesleges megvenni. Természetesen mondhatjuk, hogy minden megoldható, és berakjuk az ágy alá, vagy kerülgetjük az előszobában, de ennek szintén sincs semmi értelme.

Azt javaslom, mindig maradjunk a józan keretek között, és döntsünk logikusan. Csak azért, mert meglátunk egy akciós feliratot, még nem kell fejvesztve rohanni, és hónapokra előre bespájzolni belőle.

Iratkozz fel az INGYENES hírlevélsorozatra és fedezd fel az egyszerű és hatékony menütervezés világát!

Kategóriák: Blog

0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Avatár helyőrzője

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük