Előfordul, hogy lelkesen vágunk neki egy recept elkészítésének, csak hogy rájöjjünk, elfelejtettük beszerezni az egyik fontos hozzávalót – a kókusztejet. De ne essünk kétségbe, hiszen mi is könnyen elkészíthetjük otthon és szinte minden ételhez használható.
A házi kókusztejnek számos előnye van a bolti verzióval szemben.
Először: nincsenek benne mesterséges adalékanyagok és tartósítószerek, hiszen nem kell a boltban hetekig vagy hónapokig tárolni. Így sokkal egészségesebb.
Másodszor: olcsóbban jön ki, mivel az alapanyagok olcsóbbak, mint a bolti kókusztej. Ráadásul tudsz kisebb mennyiséget is készíteni, akár pont annyit amennyire szükséged van. Míg a boltban csak egy, maximum kétféle kiszerelésben kapható.
Harmadszor: ízesebb és frissebb, hiszen frissen készült. Ráadásul a felhasználható ételtől függően pluszban ízesíthető.
Hozzávalók a házi készítésű kókusztejhez
- 1 bögre kókuszreszelék
- 3 bögre tiszta víz
- ízlés szerint édesítő
A kókusztej elkészítése
A vizet forrald fel és szórd bele a kókuszreszeléket. Alaposan kavard át, majd ismét forralj rajta egyet. Fedd le egy tetővel és hagyd kihűlni. Beleállíthatod hideg vízbe, lerakhatod a hideg kőre, vagy hidegebb időben az erkélyre, teraszra is kiteheted. Minimum egy órát „ázzon” a kókusz, hogy az ízek kijöjjenek. Célszerű többször átkeverni, hogy a kókuszreszelék ne ülepedjen le a fazék aljára.
Miután kihűlt, turmixgéppel jó alaposan dolgozd össze. Legalább 2 percig keverd, amíg szinte egy nagyon sűrű pépet nem kapsz.
Kép forrása: https://pexels.com
Legvégül szűrd át az összeturmixolt kókuszt. Ehhez használhatsz egy sűrű szövésű szűrőt, géz lapot vagy egy tiszta konyharuhát is. Az utóbbiak azért hasznosak, mert lehetőséged van jó alaposan kifacsarni a kókuszt, hogy újra szinte száraz kókuszreszeléket kapj. A tejhez felhasznált kókuszreszeléket felhasználhatod süteményekhez vagy zabkásához.
Az így elkészített kókusztejet hűtőben tárold és 2 napon belül fogyaszd el. Fogyasztás előtt ajánlott egy picit felrázni.
Célszerű többször, akár mindig friss adagot készíteni vagy ha nagyobb adagot készítesz, akkor lefagyasztani.
Iratkozz fel az INGYENES hírlevélsorozatra és fedezd fel az egyszerű és hatékony menütervezés világát!
0 hozzászólás