Biztos előfordult már veled is, hogy egy recepthez tojás kellett, de vagy egyáltalán nem volt otthon, vagy pedig kevesebb, mint amennyire szükséged lett volna. Esetleg lehet a családodban olyan, aki allergiás rá, vagy éppenséggel szigorú vegetáriánus, és nem eszik/ehet tojást.
Ilyenkor pedig valami mással kell helyettesítened.
Párszor már álltam tanácstalanul a hűtőszekrény előtt, úgyhogy most bemutatok pár nagyszerű tojás helyettesítő alapanyagot, melyek szintén fagyaszthatóak!
Miért kell a receptekhez tojás?
A tojás elsősorban a nedvességet adja a tésztához, és mindezek mellett nagyszerű fehérje forrás is. Néha az egészet felhasználjuk, néha csak a sárgáját, néha pedig csak a fehérjét. Szerencsére vannak olyan receptek, melyekben nagyszerűen lehet őket helyettesíteni. Pl palacsinta tésztában.
A helyettesítők ugyan megváltoztathatják az ételek ízét, színét vagy textúráját, de legyünk bátrak, és merjünk kísérletezni! Könnyen előfordulhat, hogy az „új” recepttel elkészített étel jobban fog ízleni, mint a hagyományos, sok tojásos verzió.
Süteményeknél, vagy palacsintánál a tojást helyettesítheted:
- banánpüré
- sütőtökpüré
- almaszósz
- körtepüré
- sárgabarackpüré
- turmixolt aszalt szilva
A kép forrása: www.pexels.com
Ebben az esetben figyelj a hozzáadott cukorral, mert a fenti hozzávalók önmagukban is édesek! 1 tojást nagyjából 3 evőkanálnyi pürével tudsz kiváltani. Ebben az esetben szükséges még egy evőkanál vizet hozzáadni, mivel a receptben a püré és a víz fogja pótolni a tojás nedvességét.
Ha sütőtökpürét használsz, a sütőtökkel elérheted, hogy a tésztádnak szép sárga színe legyen, ahogy egy igazi, tanyasi tojástól lenne.
Fasírozottnál a tojást helyettesítheted:
- olaj és víz (1,5 evőkanálnyi) és 1 teáskanál sütőpor keverékével
Ebben az esetben nem csak a nedvességet fogja pótolni, hanem segít a fasírozottat lazábbá tenni.
Ha pedig szeretnéd a süteményed még könnyebbé, levegőssé tenni, kipróbálhatod az almaecet és szódabikarbóna keverékét. Ebben az esetben 1 evőkanál almaecetet keverj össze 1 teáskanál szódabikarbónával.
Javaslom, a fenti trükköket először kis mennyiségben próbáld ki, hátha nem ízlik a családnak az újítás!
Te melyiket próbálnád ki és melyiket nem? Hozzászólásban írd meg!
Iratkozz fel az INGYENES hírlevélsorozatra és fedezd fel az egyszerű és hatékony menütervezés világát!
0 hozzászólás