Barion Pixel

Az új év sokaknál valami újnak a kezdete. Ilyenkor szívesebben vágnak bele egy új diétába, határozzák el, hogy rendszeresen sportolni fognak, és persze ott van a spórolás is.

Még évekkel ezelőtt hallottam először az 52 hetes spórolás módszeréről, melynek a lényege, hogy év elején a spórolást egy alacsonyabb összeggel kezded el, és ezt az összeget hétről hétre növelned kell.

Mondjuk az első héten félreraksz 50 forintot, akkor a második héten 100 forintot, a harmadik héten 150 forintot, és így növeled az összeget hétről hétre egészen az év végéig.

Jó ötlet. Vagy mégsem?

Jónak tartom, mert kicsiben kezdheted el a spórolást, akár olyan összeggel, ami talán nem is tűnik fel. Ha mondjuk a spórolást összekötöd egy diétával, lehet az is, hogy a mindennapi csokiról lemondasz, és máris megvan az összeg. Ez nem nagy áldozat, ráadásul még fogyhatsz is.

És így haladhatsz tovább. Utána megnézed, mi az, amire sokat költesz, és tudsz rajta spórolni. Ez lehet egy olyan egyszerű szokás, minthogy reggelente a munkahelyen veszed meg a kávét, és nem otthon iszod meg. Onnantól otthon iszol kávét, és máris spóroltál.

Egész jó lendületet tud adni, és igencsak meglepő lehet, hogy havonta mennyi felesleges kiadásod lehet.

Azonban mégsem ajánlom, hogy ezt a módszert alkalmazd.

Az emberek többsége havonta kap fizetést, ezzel a módszerrel pedig pont hónap végén kell a legnagyobb összeget félretenned, amikor amúgy is sokszor szűkös a helyzet.

A kép forrása: www.pexels.com

A spórolás sokszor lemondással jár, és azért valljuk be, ami lemondással jár, azt nem annyira szeretjük. Ha a fenti példánál maradok, lemondasz egy csokiról. De mi van, ha nem teszed meg? Egyrészt rosszul érzed magad, mert megetted a csokit, és megszegted a diétád, másrészt azért, mert nem tudod azt az összeget félrerakni.

Én azt tanácsolom neked, ha mindenáron spórolni szeretnél, ne tűzz ki magadnak fix összeget. Lehet, hogy egyik hónapban sikerül teljesítened, de a következőben nem, és könnyen feladhatod.

Elmondom, hogy én hogyan csinálom. Eltervezem, hogy mit fogok vásárolni. A korábbi vásárlások alapján nagyjából tudom, hogy minek mennyi az ára.

Akciósan tudok valamit venni? Akkor amennyivel olcsóbban tudtam megvenni, azt az összeget félrerakom.

És te hogyan kezdd el? Apró lépésekkel! Ha eddig például nem írtál bevásárló listát, akkor írj és tartsd is magad hozzá. Apróság, de gyorsan fel fog tűnni, hogy a korábbiakhoz képest mennyivel kevesebbet fogsz minden vásárlásnál fizetni. 

És miért jó módszer ez?

Mert nincs elvárás! Annak is örülni fogsz, hogyha egy vásárlás 100 forintot tudtál megspórolni, de annak is, ha 2000 forintot. Egy idő után azonban már keresni fogod az akciókat, lesni fogod, mit mikor éri meg venni, miből spájzolj be, hogy spórolni tudj.

Iratkozz fel az INGYENES hírlevélsorozatra és fedezd fel az egyszerű és hatékony menütervezés világát!

Kategóriák: Blog

0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Avatár helyőrzője

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük