Barion Pixel

A cél az, hogy az ételek gyorsan elkészíthetőek legyenek és a lehető legggazdaságosabban hozzuk ki az alapanyagok beszerzését. Erre az 5 dologra érdemes odafigyelned a menüírás alkalmával:

1. Válassz egyszerű ételeket, egyszerű hozzávalókkal

A jó menüsor egyik titka, hogy egyszerű, könnyen elkészíthető és megszokott receptekből áll. Minél egyszerűbb recepteket választasz és azokat minél gyorsabban el tudod készíteni, annál hamarabb végzel a főzéssel.
Természetesen választhatsz különlegesebb alapanyagokból készülő recepteket is, azonban ha a legtöbb recepted ilyen, sokkal drágábbra fog majd kijönni a havi konyhapénz.

A hozzávalók mellett figyelj arra is, hogy a sütés-főzés ne igényeljen különleges eszközöket sem és ne tartson órákig egy-egy étel előkészítése.

2. A menüsor a szezonális alapanyagokra épüljön

A menüírás során válassz szezonális ételeket, mert szezonális termékeket felhasználva sokkal kevesebbe fog kerülni a hozzávalók megvásárlása, illetve sokkal jobb minőségűek az alapanyagok. Figyelj az ünnepekre, mert vannak tipikus ünnepekhez köthető ételek (például Karácsonykor a hal vagy Húsvétkor a bárány), amikor az alapanyagokat jóval olcsóbban megvásárolhatod. Érdemes ezeket az időszakokat kihasználni és a menüírás folyamán ezekre az alapanyagokra alapozva megtervezni a menüt.

A kép forrása: www.pixabay.com

3. Ha szükséges, helyettesítsd

Előfordulhat, hogy egy-egy alapanyagot nem tudsz beszerezni. Ebben az esetben próbáld meg helyettesíteni. A húsoknál a csirkét, sertést és a pulykát a legtöbb recept esetében kedvedre cserélgetheted. A rizs helyett kipróbálhatod a bulgurt vagy a quinoát. Zöldségeknél a töltött cukkini helyett a töltött padlizsán vagy töltött burgonya is megoldás lehet.

4. Vásárolj nagytételben

Amennyiben megoldható és szükséged van valamiből nagyobb mennyiségre, akkor próbálj meg minél nagyobb kiszerelést keresni belőle. A tapasztalatom az, hogy minél nagyobb a csomagolás, annál kedvezőbb az egységára. Ez különösen igaz a száraz árura, mint a liszt és a tészták. (Ezt azonban mindig ellenőrizd!)

5. Ne csak húsos étel legyen!

A menüírás során tervezz húsmentes ételekkel is. Az egészségednek és a pénztárcádnak is jót fog tenni néhány húsmentes nap. Természetesen nem kell egész hónapra lemondani a húsról, de heti plusz 2-3 nap nyugodtan helyettesítheted mással. 

Iratkozz fel az INGYENES hírlevélsorozatra és fedezd fel az egyszerű és hatékony menütervezés világát!

Kategóriák: Blog

0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Avatár helyőrzője

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük